BIEREN

Jupiler is het favoriete pils in België. De smaak van Jupiler wordt beleefd als fris. Jupiler is zuiver en makkelijk drinkbaar.

De historie
De zoektocht naar de wortels van deze populaire pils voert ons een stuk terug in de tijd. De heimat van Jupiler, Luik, staat bekend om zijn rijke brouwerstraditie. Reeds in de zestiende eeuw telde de gemeente Luik 160 brouwerijen. Vandaag rest enkel de brouwerij van Jupiler om de Luikse brouwersreputatie hoog te houden. De naam Jupiler stamt af van het dorpje Jupille bij Luik, waar de brouwerij zich bevindt. Van daaruit leverde de ketellappersfamilie Piedboeuf rond 1812 ketels aan brouwers in België en Duitsland. Zo ontstonden filialen in Aken en Düsseldorf. Hierbij deed de familie natuurlijk de nodige ervaring en technische kennis op om zelf te beginnen met brouwen. Daarbij kwamen de befaamde gerst en hop uit de regio, en het uitzonderlijk zuivere water van Jupille bijzonder goed van pas.

In 1853 wordt de Piedboeuf brouwerij opgericht. De brouwerij krijgt in 1910 een nieuwe impuls met het ontstaan van een echte merkstrategie, waaraan het bier Piedboeuf zijn prestige ontleent. Een andere succesfactor was het continu herinvesteren van de winsten in verbetering van de productie en het commerciële apparaat. In 1950 brengt de brouwerij Jupiler Urtyp op de markt, een zwaar bier met premium uitstraling. De naam Jupiler vindt zijn ontstaan in het Duits gebruik om de letters ‘-er’ aan de naam van de stad of streek toe te voegen. In september 1966 wordt dan Jupiler 5 geïntroduceerd (waarbij de ‘5’ verwees naar het alcoholpercentage en tegelijk naar het aantal ingrediënten). In twee jaar tijd verovert deze razendpopulaire pils een tweede plaats op de Belgische biermarkt. Na verloop van tijd verdween de 5 uit de naam, en onder de naam Jupiler bleef de smaakvolle pils in de loop der jaren alleen maar winnen aan populariteit, tot op vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.